Produkty

Klíčení semen v biomisce je velice snadné

Pracovní postup

Někteří lidé do https://napoveda.sklik.cz/casto-kladene-dotazy/precerpani/ poručují zvláště velké druhy luštěnin (cizrnu a hrách) nejprve namočit do vlažné vody a nechat je máčet přes noc nebo alespoň několik hodin. Tím se v nich aktivuje prvotní proces růstové životní fáze. U nakličovací biomisky však bylo praxí ověřeno, že to není zapotřebí. Semínka mají uvnitř nádobek dostatečnou vlhkost a klíčení probíhá spontánně i bez namáčení. 
řeřicha zahradní

Ještě před započetím procesu musíme vytřídit špatné kusy plodů – poškozené, načernalé, plesnivé a podobně narušené, které by nám nevzešly a pouze by kontaminovaly zbytek rostlinek hnilobou a plísní. Někdy bývá součástí obsahu balení i hlína nebo kamínky, v takovém případě se vyplatí semena propláchnout a omýt ve vlažné vodě v cedníku.

Klíčit můžete více druhů najednou

Semínka vložíme do jednotlivých nádob tak, aby zaplnila pouze dno v souvislé vrstvě a příliš se nepřekrývala. Misky tvoří několik pater a do každého z nich je možné umístit libovolný rostlinný druh. Můžete tedy kombinovat v jednom klíčícím procesu např. hrách, ječmen, řeřichu a slunečnici zároveň – klíčky si vzájemně nepřekáží a nemá to na jejich růst zásadní vliv.
cizrna z indie

Nádobky položíme libovolně na sebe, pouze ta spodní zůstane jako odkapávací. Všechny jsou transparentní, takže jimi bude pronikat dostatek denního světla. Umístíme je kamkoli, např. na kuchyňskou linku, pouze musíme dbát na to, aby na ně nedopadaly přímé sluneční paprsky. Při pokládání na sebe musí být průtokové ventily umístěny tak, aby nebyly přímo pod sebou. Jsou navíc opatřeny barevnými kryty, takže jsou dobře viditelné.

Pak opatrně začneme nalévat vlažnou vodu do horního patra. Stačí pouze zhruba půl litru. Necháme ji protékat ventily a počkáme několik minut, až se usadí ve spodní nádobce. Přebytečnou tekutinu pak můžeme využít na zalévání květin. Mezitím získají v miskách semínka dostatek vlhkosti, která se v nich lépe udrží vlivem speciálního vroubkovaného dna. Nakonec soustavu nádobek zakryjeme plastovým víkem. Tento proces proplachování opakujeme dvakrát za den (nejlépe ráno a večer), nic jiného není třeba. Za tři až šest dnů podle druhu semen se vytvoří první klíčky. Rostlinky i s klíčky před konzumací ještě propláchneme v cedníku.